ik ga bevallen

Bij zorgen, ongerustheid of twijfel
mag je ons dag en nacht op het spoednummer bellen:

06 - 22 972 718

Wanneer moet ik bellen
als mijn bevalling is begonnen?

We willen in ieder geval dat je altijd meteen belt, dag en nacht, als:

 • je nog geen 37 weken zwanger bent en regelmatig terugkerende, pijnlijke harde buiken / weeën hebt, vaker dan enkele keren per uur. 

 • je nog geen 37 weken zwanger bent en bloed of vruchtwater verliest. 

 • je pijnlijke weeën hebt die tenminste 1 uur lang met een frequentie van < 5 minuten komen en circa 60 seconden aanhouden. 

 • je vruchtwater verliest en de baby tijdens de laatste controle niet met het hoofdje beneden lag of als het hoofdje niet was ingedaald. Ga dan ook direct liggen. 

 • je vruchtwater verliest dat niet helder van kleur is, maar bruin, groen of geel.

 • je meer dan een paar druppels helderrood bloedverlies hebt. 


Bel bij voorkeur overdag, als:

 • na de 37 weken je vliezen breken, het hoofdje van de baby beneden ligt en is ingedaald, en er sprake is van helder vruchtwater.

 • je minder frequente kindsbewegingen voelt dan je gewend bent.
  Meer informatie?

 • je pijn hebt in je bovenbuik, hoofdpijn hebt, sterretjes ziet, misselijk bent of een gevoel hebt van algehele malaise. 


Waar kan ik bevallen?

Indien je zwangerschap ongecompliceerd verloopt en er geen medische indicaties bestaan, heb je de keuze waar je kunt bevallen. Het is belangrijk dat jij en je partner zich prettig voelen op de plek van bevallen. 

1. Thuis bevallen

Als je thuis wil bevallen, willen we dat dit veilig gebeurt. Daarom vragen we je te houden aan onderstaande voorwaarden:

 • je aangemeld bent bij een kraamzorgbureau zodat er een kraamverzorgster tijdens de bevalling kan komen die ons kan assisteren.

 • je een kraampakket in huis hebt (deze krijg je meestal in de 8e maand van je zwangerschap van je verzekering).

 • je bed op een makkelijk bereikbare plek staat. Daarmee bedoelen we dat je in geval van nood met een brancard uit huis te verplaatsen bent (dus dat je geen smalle en/of bochtige trappen op of af moet). Bij twijfel: vraag je verloskundige!

2. In een ziekenhuis bevallen

Als je in een ziekenhuis wil bevallen, zonder medische indicatie, noemen we dat poliklinisch bevallen. Je huurt min of meer een verloskamer van het ziekenhuis. Je eigen verloskundige zal de bevalling in het ziekenhuis begeleiden samen met een kraamverzorgster of verpleegkundige.

Wij begeleiden poliklinische bevallingen in de volgende ziekenhuizen: Tergooi Ziekenhuis Blaricum, UMC Amsterdam (locatie Meibergdreef) of OLVG-Oost. 

Bij voorkeur gaan wij naar Tergooi Ziekenhuis Blaricum. Dit is namelijk het streekziekenhuis van onze regio en daarom hebben wij hier voorrang. Tevens is er in Tergooi een bevalbad aanwezig. Wil je liever in het UMC Amsterdam (locatie Meibergdreef) of OLVG-Oost bevallen, dan is dit voor ons geen probleem. 

Op het moment dat je gaat bevallen, zullen we het ziekenhuis bellen dat jouw voorkeur heeft en vragen of zij plek hebben. Omdat wij niet tot de regio Amsterdam behoren, hebben wij bij deze ziekenhuizen geen voorrang en zijn wij afhankelijk van de beschikbaarheid van een verloskamer. 

Indien het gewenste ziekenhuis op dat moment geen plek heeft, zullen we samen naar een alternatieve oplossing zoeken.


meer informatie?