ik ben zwanger

Voor het eerst
naar de verloskundige

Spannend als je voor het eerst naar de verloskundige gaat. Daarom even wat uitleg over wat je te wachten staat. 

Het is prettig als het lukt om samen met je partner naar de eerste controle te komen. Die vindt meestal plaats tussen de 8 en 10 weken zwangerschap. Lukt dit niet? Je kan bijvoorbeeld ook je moeder of beste vriendin meenemen. Wat je zelf fijn vindt. Alleen komen mag natuurlijk ook. 

Meestal bestaat de eerste afspraak uit een echo en/of een intakegesprek. 

Het intakegesprek duurt ca 40 minuten. Het is handig om naar de eerste controle je legitimatiebewijs, verzekeringspasje en eventuele gegevens van een vorige zwangerschap en bevalling mee te nemen. De assistente zal bij de intake alvast basisgegevens van jullie noteren, je bloeddruk meten en je BMI berekenen. Vervolgens gaan jullie naar de verloskundige voor een gesprek.

Tijdens dit gesprek vindt er een eerste kennismaking plaats en wordt er een zogenaamde screening gedaan van jullie gezondheid. De verloskundige zal jullie vragen stellen over onder andere de algemene gezondheid, erfelijke ziekten, leefstijl en eventuele eerdere zwangerschappen / bevallingen.

 Daarnaast zal de verloskundige jullie – als jullie dit wensen - informeren over de verschillende onderzoeken die je kunt laten doen in de zwangerschap. Deze onderzoeken heten prenatale screening en zijn niet verplicht, maar een persoonlijke keuze. 

Er zijn twee soorten onderzoeken: 

 • Screening op Down-, Edwards- en Patausyndroom. Dit onderzoek gebeurt al vroeg in de zwangerschap. Hierbij kun je kiezen tussen de combinatietest en de NIPT.

 • 20 wekenecho waarbij gekeken word of het kindje lichamelijk afwijkingen heeft.

De vervolgcontroles

De daaropvolgende controles duren doorgaans 10-15 minuten. 

Je partner is uiteraard altijd welkom, maar is zeker niet verplicht mee te komen. Het is wat jullie zelf het prettigst vinden.

 Tijdens de normale controles kom je eerst bij onze assistente. Daar word je bloeddruk gemeten en word je gewogen. Vervolgens wordt er een nieuwe afspraak met je gemaakt.

Daarna ga je naar de verloskundige. Die zal vragen hoe het met je gaat en beantwoordt vragen die je eventueel hebt. Daarnaast geeft ze informatie passend bij het moment van jouw zwangerschap.  

Elke controle voelt de verloskundige aan je buik. Ze voelt of de baarmoeder en jullie kindje goed groeit en luistert naar de hartslag van je kindje met een doptone. Als je wat verder in je zwangerschap bent, voelt ze ook naar de ligging van je kindje. 

Controleschema

 • Termijnecho en intake: rond 10  weken

 • 2de  controle: 14 weken

 • 16 - 24 weken: om de vier weken 

 • 24 - 30 weken: om de drie weken

 • 30 - 36 weken: om de twee weken

 • 36 - 42 weken: iedere week

Bloedonderzoeken in de zwangerschap

In het begin van de zwangerschap word er wat bloed bij je afgenomen. Indien je niet kiest voor de NIPT, dan kan dat bij onze praktijk. Dit bloedonderzoek is een landelijk bevolkingsonderzoek waarbij de screening erop gericht is om  een aantal ernstige ziektes bij ongeboren en pasgeboren kinderen te voorkomen. Je bloed word gescreend op: 

 • Bloedgroep (A, B, AB of O)

 • Rhesusfactor (D en c) 

 • Andere antistoffen tegen rode bloedcellen

 • Hemoglobinegehalte (ijzergehalte)

 • Glucose (suikergehalte)

 • Infectieziekten (Hepatitis B, syfilis en HIV).

Rond de 30 weken ( of 28 wk als je rhesus D of c neg bent) zwangerschap wordt er bij elke zwangere nogmaals bloed afgenomen om voor een tweede keer het ijzergehalte en de ijzervoorraad in het bloed te bekijken.  Wanneer er een indicatie is, bijvoorbeeld omdat je binnen een jaar na de geboorte van je kindje opnieuw zwanger bent, zal er rond 20 weken een keer extra je ijzergehalte bepaald worden.

Echo’s in de zwangerschap

Meestal word een termijnecho via de buik gedaan. Maar ben je minder dan 10 weken zwanger, of ligt je baarmoeder diep in de buik, dan word er een inwendige echo gemaakt via je vagina. Een inwendige echo is niet pijnlijk en niet schadelijk voor de zwangerschap. Voor een echo via de buik is het handig als je blaas iets gevuld is.

 • Rond de 10 weken zwangerschap krijg je een termijnecho. Hierbij wordt gekeken of het hartje klopt en hoe ver je precies zwanger bent. Aan de hand van deze echo krijg je de uitgerekende datum te horen.

 • Rond 20 weken zwangerschap krijg je een 20 weken echo ( SEO)  (als je dit wil). Daarbij word je kindje van top tot teen bekeken en onderzocht op aangeboren afwijkingen. Meer informatie? 

 • Rond de 36 weken krijg je een liggingsecho om te zien of je baby met het hoofdje naar beneden ligt. 

Bovenstaande echo’s worden vergoed door je zorgverzekeraar. De termijn- en liggingsecho vinden plaats bij ons in de praktijk. Voor de 20 wekenecho verwijzen we je door naar een echocentrum. 

Indien de verloskundige een reden ziet om extra echo’s te maken (als ze bijvoorbeeld twijfelt over de groei van je buik), dan zal er een medische indicatie ontstaan om een extra echo te laten maken. Deze wordt dan ook vergoed door je zorgverzekeraar. 

Indien je meerdere echo’s wenst zonder medische indicatie (bijvoorbeeld een geslachtsbepaling bij 16 weken), mag je deze natuurlijk op eigen kosten afspreken. Dit kan ook bij ons in de praktijk. 
meer informatie?